Що е то уеб хостинг?

 

im9Уеб хостинг е интернет услуга, която позволява на частни лица и организации да направят свой собствен уебсайт, достъпен чрез Световната Мрежа. Хостинг компаниите са фирми, които предоставят пространство върху сървъри – собствени или наети, за ползване от клиенти, както и осигуряване на Интернет свързаност. Хостинг компаниите също могат да предоставят своето пространство за свързване към Интернет и за други сървъри, намиращи се в техния така наречен Център за данни.

Обхватът на уеб хостинг услугите варира в доста широки граници. Едни от основните неща са уеб страницата и определени файлове с малки размери, като те могат да бъдат качени чрез File Transfer Protocol (FTP) или уеб интерфейс. Тези файлове обикновено се визуализират в Мрежата в своя първоначален вид или с някаква минимална обработка. Много доставчици на интернет услуги (ISP) предлагат тази услуга безплатно на абонатите си. Клиентите могат също така да се възползват от хостинг услуги от различни доставчици. Що се отнася до личния сайт – обикновено той е безплатен или доста евтин. Бизнес сайтовете обикновено са доста по-скъпи, в зависимост от размера и вида им.

Евтин или безплатен хостинг пакет обикновено е достатъчен за лична уеб страница. За сериозен и сложен сайт обаче ще е нужен по-солиден хостинг пакет, който предоставя всякакви платформи, подкрепящи базата данни и предоставящи оции за развитие (например PHP, Java, Ruby on Rails, ColdFusion или ASP.NET). Тези инструменти позволяват на клиентите да пишат или да инсталират скриптове за приложения като форуми например. Също и Secure Sockets Layer (SSL) за електронна търговия.

Хостинг компанията може също да предостави интерфейс или контролен панел за управление на Web сървъра и за инсталиране на скриптове, както и други модули и приложения за услуги като електронна поща. Някои хост-компании специализират в определен софтуер или услуги (например електронната търговия), които обикновено се използват от по-големите компании за аутсорсване на мрежова инфраструктура.