Важни причини, поради които банката може да ви откаже заем

Високоплатената работа и чистата кредитна история все още не гарантират заем. Всяка банка си запазва правото да откаже пари, без да обяснява причините, а клиентът може само да гадае какво е сгрешил.

Според официални данни банките одобряват средно между 30% и 50% от входящите заявления за заеми на дребно. Тоест всъщност на всеки втори човек, който кандидатства в банката за заем, се отказва. На фона на намаляване на лихвените проценти и омекотяване на кредитната политика на банките, броят на заявленията се увеличава – гражданите отиват в банки, които отлагат получаването на заеми в бурни времена. Но въпреки факта, че обемът на издадените заеми нараства, нивото на одобрение на заявленията като цяло не се променя, казват маркетинг директори.

Потенциалният кредитополучател се оценява с помощта на математически модел, който определя точкуване. Тази оценка характеризира поведението на плащането на кандидата и изчислява вероятността от неизпълнение на заема. С този статистически подход дребните недостатъци в дисциплината на обслужване на дълга (например просрочия в миналото) могат да бъдат компенсирани чрез допълнителна положителна кредитна история, стабилна работа, редовни постъпления на заплата по сметка или банков депозит, обясняват банкови служители.

Кредитът към всеки друг кредит е различен. Например, банка анализира ипотекополучателя по-подробно, но в същото време по-гъвкаво.

Личните данни се проверяват от службата за сигурност на банката и ако установи, че дадено лице е посочило неправилно, например служебния си телефонен номер, може да „приключи“ заявлението, защото това абсолютно явно показва несериозно отношение или дори желание за заблуда и измама. Банката счита несъответствието между предоставената информация и това, което всъщност представлява, като фалшифициране на данни. Ако бъдещият кредитополучател не може официално да потвърди доходите си, тогава банката определено ще провери каква е средната заплата на пазара за специалист от неговото ниво.