Виртуални обиколки: отлично взаимодействие и висока ефективност

Виртуалните обиколки са понякога полезен вторичен инструмент за проверка на конкретни детайли.

Докато светът в момента е забавил темпото си поради COVID-19, много фирми, които разчитат на физически пространства, са се насочили към виртуални обиколки, за да предоставят симулиращо реалността усещане за своите потребители, които в момента не могат да ги посетят. Особено в областта на недвижимите имоти напоследък много се набляга на виртуални обиколки на домове. Много други видове бизнес, като културни институции, университети, места за сватби и дори атракции на открито, са последвали примера им.

Тази технология бавно узрява във фонов режим от години и много потребители са изложени на основната парадигма за взаимодействие чрез популярни примери като функцията Street View в Google Maps.

Проведохме качествено проучване с 16 потребители, за да разберем добрите, лошите и шеметните аспекти на съвременните виртуални обиколки.

Тествахме различни уебсайтове от индустрии, които използват виртуални обиколки: недвижими имоти, места за сватби, приключения на открито (национални паркове, гмуркане и др.), културни институции (като музеи и художествени галерии), тематични паркове и университетски кампуси. Сред всички тези уебсайтове можем да различим няколко основни вида виртуални обиколки:

 • 3D разходки със свободно движение;
 • Поредица от 360 ° снимки, свързани заедно (подобно на Street View на Google)
 • 360 ° видеоклипове;
 • 2D видео обиколки, предлагащи обиколка с екскурзовод (но неинтерактивна) на пространство;
 • Виртуални обиколки, обикновено използвани за проверка на подробности по-късно в процеса.

Всички участници споделят мнение, че първо искат да разгледат снимки и чак когато си харесат нещо определено, биха се поинтересували от детайлите. Те отбелязаха, че щом стигнат до точката на вземане на решения, където искат да влязат в подробности, виртуалната обиколка е по-добра от снимките за истинско усещане за мястото, детайлите и всичко останало. Няколко потребители отбелязаха, че (особено при недвижими имоти или при отдаване под наем на пространства за организиране на събития), все още снимките с професионално оборудване могат да бъдат доста подвеждащи – те могат да направят пространството да изглежда по-голямо, по-бляскаво или да има по-добра светлина, отколкото в действителност. Един потребител обясни:

„Харесва ми, че ми позволява да се движа свободно в дома, така че да виждам пространствените взаимоотношения. Това ми дава много по-добра представа каква е всъщност, да речем, в спалнята, защото виждайки я в тази 3D обиколка, стаята изглежда много по-малка, отколкото на снимките. Ако получите правилния обектив и ъгъл на камерата с фотоапарат, можете да направите една стая да изглежда много по-голяма, отколкото е в действителност.“

Потребителите на недвижими имоти и планиране на събития често търсят виртуални обиколки, за да проверят подробности като:

 • Цялостният поток на пространството, от стая в стая;
 • Колко голяма се чувства всяка стая;
 • Състоянието на прозорци, подови настилки и фини детайли като корнизи;
 • Видът и състоянието на уредите;
 • Броят на контактите в помещението;
 • Качество на светлината и гледки от прозорци;
 • Колко хора биха могли удобно да се поберат в дадено пространство;
 • Какъв тип мебели биха могли да се поберат и как биха могли да бъдат подредени.

Друго важно нещо, което изследването доказа е, че потребителите на виртуални обиколки се интересуват от експертни насоки. Много потребители в проучването също пожелаха традиционно, разказано 2D видео като вторична стъпка (между разглеждането на фотогалерия и извършването на 3D обиколка), за да им бъде осигурена инструкция от експерти относно пространството. Няколко потребители отбелязаха, че гледането на видео изисква малко усилия, но предоставя подобни ползи за виждане и разбиране на подробности за пространството. Те отбелязаха, че експертно ръководство (като риелтор, организатор на сватби или музеен гид) може да предложи полезна информация в точния момент – често неща, които потребителите дори не биха могли да попитат.

Това желание за достоверно, експертно ръководство беше широко разпространено във всички видове виртуални обиколки – хората искаха някой, който има опит, да сподели ключовите подробности за дома, мястото, произведението на изкуството или националния парк, вместо да го изследват сами.

В много отношения виртуалните обиколки предоставят огромна възможност да надхвърлят впечатлението на потребителите от личното посещение. Това са т.нар. възможности за „по-добре от реалността“. Потребителите, участвали в изследването често искаха обиколката да разкрие важни, контекстуално подходящи подробности (като например размера на стаята или дали е актуализирана наскоро).

При виртуална обиколка участник в изследването, опитващ се да измери ширината на пространството между прозорците, се опита да позиционира виртуалната измервателна лента точно в началната и крайната точка на виртуалната измервателна лента. Въпреки че няма напълно универсален списък с информация, който всички потребители искат във всяка стая на виртуална обиколка, специфичните за домейн теми са лесни за идентифициране. Обикновено купувачите искат да знаят размера на помещението, броя на контактите, колко добре е изолиран звукът, марката (и възрастта) на уредите и т.н.

Тези, които планират сватби, искат да знаят колко хора могат удобно да се разположат в помещението за хранене, колко хора се побират на дансинга и как изглежда пространството както през деня, така и вечер.

Хората, които на практика посещават музеи и културни институции, искат малко информация за това, което виждат и защо е важно. За да бъдат виртуалните обиколки наистина по-добри от реалността, тези необходими подробности трябва да бъдат предоставени по подразбиране.

Потребителите на тези виртуални обиколки жадуват за ръководено, ръководено от експерти преживяване – не преобладаващо аудио разказване, а обмислени подробности, представяни при поискване. Например, една виртуална художествена галерия, фокусирана върху едно произведение на изкуството – вместо върху 3D базиран на пространството подход, може да предлага интерактивна обиколка само на една картина, приближаване към различни части и предлагаща експертна информация за, символични теми в картината или как картината е свързана с живота на художника и други негови произведения. Този пример демонстрира, че придвижването в космоса не е предпоставка за ефективна обиколка – по-скоро това, което прави една „обиколка“ ценна за потребителите, са богатите детайли и смисления контекст.

Епидемологичните мерки поради COVID-19 принудиха много бизнеси, които разчитат на достъп до физически местоположения, да се адаптират бързо. Виртуалните обиколки откриват нови възможности за предоставяне на ценен опит чрез фокусиране върху разходки с екскурзовод, ръководени от експертиза, а не върху свободно изследване на 3D пространство. Виртуалната обиколка може да се използва в комбинация с други  източници на информация за потребителите като висококачествени снимки, добре написани описания и традиционни видео обиколки.