Жилищен кредит за строителство 

Информация за жилищен кредит за строителство

 

Ако живеете в градска среда сте наясно с градоустройствените планове на повечето градове в България. Сами виждате около нас с какви темпове се строят нови жилища, кооперации, къщи, магазини. И повечето от тези обекти са на кредит, с пари взети от банките. Семейство трябва да намерят начин да продължат рода си и това сякаш е заложено в българските ни традиции. Просто родителите трябва да остават покрив над главите на своите деца, купувайки апартаменти или строeйки къщи, за да има къде децата им да живеят и да създават семейства.

 

Ситуацията с ипотечните кредити в България са много по-различни, отколкото преди десетина- двайсет години. Разнообразието на кредитни продукти е голямо. Няма нужда човек да купува парцел и да строи, вече може да се купи готов апартамент или къща. Нека разгледаме жилищния кредит за строителство и как точно се реализира той.

При този тип кредити вие ипотекирате имущество, по структура това е целеви кредит отпускан от банките в целия си размер. Самия кредит ще бъде основно от фирмата строител, която изгражда новият ви дом. Тук нямате ограничение относно какъв обект точно искате да строите, може да бъдат гаражи, офис помещения, търговски обекти или пък просто да направите пристройка към старото си жилище. Тези целеви кредити често пъти дори се използват с цел цялостно реновиране и обзавеждане на текущи имоти.

Офертите които предлагат банките за жилищен кредит, за строителство са доста. Често пъти тези кредити се взимат поетапно, когато бъде построена някаква част. Ще трябва да представяте документация за свършеното на банките. За по-голяма сигурност могат да ви изискат документи за доходи. Банката трябва да знае, че вие сте обезпечили финансово вашия кредит. Жилищните кредити за строителство имат много големи периоди, в които могат да бъдат изплащани, затова много приличат на ипотечните кредити. Може да продавате или отдадете под наем бъдещия строеж, това зависи от вашите лични и бизнес планове.