Какво Представлява Тротингът и Как да Инвестираме в Него

Конните надбягвания са спорт за благородници. В чести случаи тази специална чест се пада повече на конете. Те се развъждат и отглеждат специално за състезания, спазват определен хранителен режим и най-важното, всеки един състезател идва с много висока цена. Практически конят винаги ще бъде престижна придобивка и преди всичко ще идва с особена класа. Съществува и друг вид състезание, наречено тротинг.

Това също е интересна спортна вариация, в която ездачът стои в специално направена колесница, докато конят я тегли. Понеже скоростите са доста високи, състезателят трябва да мести краката си в определен диагонал, за да пази баланс. Има правила в това състезание, които позволяват на състезателя да бъде изправен.

Като цяло това е доста комплексен спорт и привлича специален кръг от почитатели. Покрай него дори се появяват и специално развити породи за този вид състезания и съществуват както американска стандартна порода, така и френски тротъри, руски тротъри и още няколко породи от съответно Финландия, Норвегия и Швеция.

Самото правило изисква от всеки кон да се движи на тръс, което е практически средна състезателна скорост, всеки галопиращ кон се извежда извън пистата, докато не възстанови правилното темпо. Съществуват и коне, които се движат в така нареченото пейс движение, те обикновено са много по-бързи, но да за да не преминават в галоп, в повечето случаи краката им са завързани до определено движение. Подобен тип надбягвания имат своя интерес по няколко причини.

Тук наистина от значение е средната скорост на животното – около 38-48 км/ч. Както при дългите маратони, конете трябва да спазват едно темпо, като по този начин се стимулира повече издържливостта им, отколкото силата. Поради факта, че самият спорт е доста скъп за практикуване, в България липсват подобни хиподруми за надбягване. Феновете обаче могат да правят залози онлайн, а в момента дори се предлага специален Bet365 бонус за почитателите на този спорт, които отдавна са оценили класата му. Не трябва да забравяме, че в страни като САЩ, Австралия, Нова Зеландия и Франция, този вид състезания са на нивото на национален спорт и се радват както на публика по стадионите, така и на публика пред телевизионните екрани.

С други думи, това състезание е доста технично и освен добре подготвено животно, състезателят също трябва да пази специфична диета, да държи в баланс количката си и да следи за правилните движения. Освен това спортните критици са забелязали, че именно в този ритъм на движение, конят се движи най-красиво по пистата.

Както споменахме, този вид състезания наистина предлагат специфичен вид забавления на почитателите. Феновете залагат предимно на игри като така наречената V75 състезания, в които един играч трябва да се опита да познае победителя от потенциални седем състезания в надпревара между 12 или 15 коня.

Освен факта, че една колонка струва около 5 евро цента, феновете често правят по-специални схеми, с които могат да спечелят значително по-сериозни печалби. В повечето случаи се опитват да отгатнат реда на състезателите в няколко поредни състезания. В съчетанието между спортна красота, техника и умения на ездача, тротингът може да се похвали като спорт, който спокойно може да се конкурира с конните надбягвания, но докато там състезанието приключва доста бързо, тук надбягванията са в постоянна динамика и винаги може да се изненадаме от бързата размяна на позиции.