Как да заснемете най-добрите въздушни кадри с вашия дрон?

От накланящи се пейзажи до най-драматичните селфи видеоклипове, дрон видеата могат да уловят всичко. В този пост ще ви запознае с някои съвети, които ще ви помогнат да направите вашите кадри допълнително атрактивни и полезни.

 

Настройте скоростта на кадрите

Първата настройка е свързана с честотата на кадрите: 30 кадъра в секунда изглежда като телевизия за реалити, докато 24 кадъра в секунда изглежда като холивудска функция – задайте я на 24. Обикновено искате да снимате в 4K, което ще заснеме най-малките детайли и ще ви даде гъвкавост за изрязване на рамката по време на редактиране. За екшън кадри изберете 1080p при 60 или дори 120 кадъра в секунда, за да можете по-късно да забавите кадрите.

 

Изчакайте светлина

Знаете, че винаги изглеждате добре с меко осветление, но приличате на трол под суровите лъчи? Същото се отнася и за видеото с дронове. Заснемането на „златния час“ (непосредствено преди залез слънце) или първите слънчеви лъчи (малко след зазоряване) ви дава драматичен контраст със сенки, които помагат да се разкрият детайли на изображението. Цветовете също могат да бъдат топли и ефирни, създавайки завладяващо усещане.

 

Наблюдавайте остриетата

По време на летене въртящите се остриета да дрона се потапят в рамката, разрушавайки магията. Ето един трик, за да избегнете това: прекарайте дрона до точката, в която искате да завърши летежа, след това го върнете назад и обърнете видеоклипа, когато редактирате. Ако в рамката има движещи се обекти (хора, птици и др.), можете просто да изрежете роторите.

 

Инсталирайте филтър

За да запазите движението в сцената възможно най-естествено, задайте скоростта на  затвора на двойна честота на кадрите; ако снимате с 24 fps, скоростта на затвора ви трябва да бъде 1/50 от секундата. Ако това пропуска твърде много светлина, прикрепете към камерата филтър с неутрална плътност. Тези достъпни аксесоари регулират светлината и задават възможно по-ниските скорости на затвора.

 

Нека роботът лети

Повечето нови дронове се предлагат с предварително програмирани интелигентни режими на полет. Те включват „дрон“, където камерата лети назад, докато сочи към вас, както и по-усъвършенствани кадри като орбита, където дронът обикаля неподвижен обект и камерата е насочена към него. Някои дронове могат дори да проследяват бързо движещи се обекти, така че можете да го накарате дрона да следва вашето скоростно колоездене.

 

Намерете добра перспектива

Наличието на уникална перспектива е това, което наистина ще отдели вашето видео с дрон от нещо, което бихте могли да заснемете с телефон. Потърсете възможности, където можете да се издигнете, да речем, през каменна арка или врата, а след това високо в небето с един непрекъснат полет. Само не забравяйте никога да не летите над претъпканите зони или където безпилотните самолети са забранени.

Източник: blurb.video05