Как да изберем помпа. Практически съвети

Ако имате проблеми с оттичането на вода във вашето мазе, то това, от което се нуждаете, е помпа, която може да реши вашите проблеми. Когато прочетете тази статия, ще знаете как да изберете помпа, която напълно отговаря на вашите изисквания.

Едно от най-големите и най-силни атмосферни влияния в света е водата. Тя се промъква в основи, наводнява мазета и работи като тиха разрушителна сила. Сутеренът, наводнен с вода, е място за размножаване на плесен, създавайки нехигиенични условия. Просмукващата вода също отслабва основата на къщата, което прави още по-важен проблема с водата, така че той трябва да бъде разгледан възможно най-скоро.

Ако къщата ви е построена близо до воден източник като река или езеро в географски аспект, вие със сигурност ще се сблъскате с проблема с наводняването. Най-ефективният начин за справяне с водата, освен запечатването на мазето, е да инсталирате помпа, която може да пренесе цялата вода и да я източи другаде.

За тези от вас, които инсталират помпа за първи път, би било поучително да знаете как работят помпите с кладенци. Това ще ви улесни при избора на подходяща помпа за вашата къща.

Всички помпи са инсталират обикновено в или в близост до ями, които са изкопават на нивото на сутерена. Те се инсталират с цел извличане на натрупаната вода от ямата на язовира до външно място, където тя лесно може да се отцеди.

Централно място в работата на това устройство е помпената технология, използвана за задвижване на водата нагоре от ямата чрез преодоляване на гравитацията. При повечето помпи използваната технология се основава на използването на центробежна сила, за да се създаде разлика в налягането, която задвижва водата нагоре. Електрически, задвижващ, въртящ се диск с ребра (колела) създава градиент на налягането в помпата, който задвижва натрупаната в ямата вода, която се принуждава да се изтласка отвътре навън през изпускателната тръба към външната дестинация. Така че помпата е свързана с тръбопровод, конструиран да транспортира водата навън.

Действието на помпата се инициира от датчик, който се активира, когато се натрупва голямо количество вода в ямата, което увеличава общото упражнено налягане. Помпите, които са активирани по този начин, работят автоматично, когато нивото на водата се покачва.

Има ръчни помпи, които не разполагат със сензорен механизъм и трябва да се включат, за да се източва водата. Разстоянието до което водната помпа може да транспортира вода и скоростта на транспортиране зависи изцяло от нейната изпомпваща мощност и максималното налягане на главата, което може да се генерира от помпата.

Източник: 7sekundi.com