Как да научите децата си да спестяват и да влагат парите си?

Определено всеки родител иска да научи детето си да бъде по-отговорно, когато става дума за пари. Не случайно е добре детето да преминава през различни начини на плащане, за да може да се научи да борави със средствата си, когато се променят. Също така е важно и да извършва дейности, които да се награждават с пари, за да се научи, че всеки труд трябва да се заплаща.

Днес ще ви дадем няколко идеи, с които ще можете да научите детето си да спестява и ще му помогнете да инвестира парите си умно.

 

Започнете с обучението върху бюджета от рано

Децата е добре да се научат от рано, че парите се изкарват с труд и с много учене. Затова не спестявайте на детето си работа. Всеки трябва да поема своите отговорности, дори и когато е съвсем малък.

На първо място е редно да го научите само да прибира играчките си и да поема отговорност за своята част от дома. Разбира се е добре да има и награда, като тя може да бъде нова книжка или пък танци на любима песен.

Когато обаче детето поотрасне отговорностите стават по-големи и наградите се увеличават. Тогава може да направите схема за изкарване на седмичните си пари. Когато детето си оправи стаята, помага в домакинството или пък помогне с покупките да получава някакви средства, който да харчи с удоволствие в училище.

Ако искате да му помогнете да спести пари, а не просто да ги изкарва и харчи е важно да му давате дневни или седмични джобни, а останалото от помощ вкъщи да се спестява.

 

Как да инвестирате парите на детето си?

Тук вероятно ще си кажете, че детето ви не може да спести толкова, че да направи някакво невероятно вложение и може би сте прави, а може би пък не. Защото идеален вариант е да направите инвестиция в злато. Лесно може да вложите парите на детето си в злато от Limar24.bg и да му осигурите едно по-спокойно бъдеще.

Друг вариант е да му отворите сметка и там да събирате всички спестявания. Всяка банка има възможност да употребява парите ви, а те да се увеличават с определен процент всяка година. Така ще направите по-големи покупки с времето и ще можете да съберете останалите пари на детето ви, като такива от рождени дни или дори от раждане, и кръщене, например.

Не забравяйте и че най-добрата инвестиция във вашето дете е неговото образование, затова е добре да направите ученето забавно. Запишете го на роботика или пък правене на сайтове за деца. Ученето на езици и захващането със занаят също биха спомогнали неговото развитие. Не се колебайте да започнете да мислите в тази посока.

Тук идва и моментът, в който е задължително да позволявате на детето си да изхарчи някаква сума и за себе си. Нека само да купи дълго чакана играчка, книжка или пък маратонки. Няма нищо по-хубаво от това да видите детето си, как само се грижи за част от своя живот, макар и с голямата ви помощ.

Не забравяйте и че децата все пак са деца и трябва да имат своето свободно време и красиво детство. Затова им позволявайте да играят навън, да правят бели и да бъдат шумни. Вашите уроци за парите ще останат в съзнанието им и след време ще разберете, че сте взели правилни решения.