Как да оптимизирате пространството в бизнеса си?

Ако имате бизнес, който е свързан с много стоки то вероятно сте се сблъсквали с големи трудности да ги съхранявате правилно. Изключително неприятно е да ви трябва нещо спешно и да не можете да го намерите. Друг не по-малко лош сценарии е да знаете къде е, но да не се достига лесно или да е стока от първа необходимост, която е на най-задния рафт.

 

Ако и вие сте изпадали в тези ситуации днес ще ви помогнем да оптимизирате пространството в бизнеса си.

 

 

Отдайте се на проучване и промяна на склада

Преди да започнете с каквото и да е подреждане то трябва да се насочите към добро проучване.

 

На първо място се обърнете към колегите и работниците си, за да вземете решение, кои стоки са по-често употребявани или поръчвани. След това ще успеете да направите схема, чрез която по-малко използваните да са на заден стелаж или рафт, а другите по-напред.

 

Тази схема трябва да бъде максимално точна, за да може след това лесно да разпределите възможностите за съхранение на продукти и стоки.

 

Извадете схемата на цялото складово помещение, с което разполагате и започнете да пробвате различни варианти за подредба. Това може да се случи дигитално, на лист хартия или с помощта на професионалисти в бранша. Когато сте напълно наясно какви са най-добрите варианти за вашия бизнес се опитайте да намерите различни по вид кутии, кашони и средства за по-малките стоки.

 

По този начин ще успеете да си спестите търсенето, ще можете да виждате всичко надписано и да се възползвате от по-подредено работно място или складово помещение.

 

Когато сте готови със схемата е добре да я съгласувате с работниците, които пряко ще се занимават с новата подредба и дали за тях би било достатъчно удобно. Ако и това е обсъдено е време да се сдобиете с нови стелажи за средни и тежки товари.

 

 

Заемете се с разчистване на дигиталното пространство

Дигиталното пространство е не по-малко важно от физическото, затова се заемете с неговото разчистване.

 

Всяка фирма трябва да разполага с добре работещ сървър, в който да се съхранява цялата информация на фирмата, нейните работници и съществуваща, и липсваща стока.

 

Именно този сървър се задръства, когато не сте премахнали служителите, които вече не работят във вашата фирма. Освен това е добре да оптимизирате всички стоки, защото често с времето продукцията се променя, а старите стоки все още намират място във вашата система.

 

Нека дигитално място бъде организирано и подредено, така че всяка информация да намира своето място и да можете да откривате стоките бързо и лесно.

 

 

Когато направите тези организационни промени във фирмата си ще усетите голямо облекчение и ще успеете да направите място за нови стоки. Доброто съхранение ще ви даде възможност да имате лесен достъп и служителите ви да се справят много по-бързо.

 

Дигиталното пространство е също толкова важно, когато е оптимизирано ще можете да направите достъпа на служителите си по-бърз, а стоките ви ще се виждат и отчитат в системата. Това ви дава възможност да направите работата си по-оптимална и да забързате работните процеси.

Каква ще бъде първата промяна, която ще направите?