Как да подредим масата при официално събитие

Официалните събития са трепет и въодушевление за всяка домакиня. Без значение дали става въпрос за празненство или служебен делови обяд или вечеря, гостите трябва да се почувстват щастливи и обгрижвани с внимание. Познавайки етикета при сервиране и подреждане на масата, ще бъдете много по-спокойни и с усмивка ще може да обърнете достатъчно внимание на важните за вас хора. Специалисттите съветват да отделите време поне ден по-рано и да потренирате. Така ще се чувствате уверени и спокойни в себе си. Това ще ви помогне да избегнете притеснението, за да впечатлите гостите, любимите хора и партньори с изисканост, чар и усмивка.

Общ план на масата

Основно правило при официални събития е да се използва бяла покривка. Може спокойно да експериментирате, за да внесете свежест на масата. Направете го като поставите деликатна декорация – свежи цветя, свещник или друг акцент. Съчетайте го със салфетките. Най-добре е да заложите на нежни светли тонове, които да преливат. Подходящи са нюансите на розово, лилаво, жълто, зелено и синьо. Създайте хармония в декорацията, за да направите добро впечатление. Помислете предварително кой къде ще седи. Ако е необходимо направете и табелки с имената на гостите, за да се ориентират. Не забравяйте, че домакините трябва да имат възможност да стават без да пречат на останалите, за да поднасят ястия и напитки.

Сервиз за хранене

Най – отдолу по правило се поставя голямата чиния за основното ястие. Тя трябва да е на 5 см от ръба на масата. Около нея се изгражда композицията от всичко останало. В самата чиния последователно се поставят сервизна чиния и купа за супа. Вдясно над вилиците е мястото на малката чиния за масло и хляб. Чинията за салата стои вляво от чинията за масло. Чашата за вода е точно над чинията за основно ястие. По една чаша за бяло вино, червено вино и аперетив стоят точно над върха на ножовете. Чашите за вино са най-близо до чинията за основно ястие, а тази за аперетив, остава най-вдясно, най-далеч.

Прибори за хранене

Отдясно на чинията за основно ястие се подреждат както следва малък нож за предястието, лъжица за супа, голям нож за основно ястие с острието навътре. Подредбата е последователна отвън навътре. Ако в менюто няма супа, лъжицата може да се използва за сосове. От лявата страна съответно се поставят малка вилица за предястието и вилица за основно ястие. Отново приборът за предястието е от външната страна. Мястото на десертните вилица и лъжица е над чинията за основно ястие. Дръжката на лъжицата за десерти е важно да сочи надясно. Поставя се над виличката. От своя страна дръжката на виличката сочи в противоположната страна наляво.