Косачки според енергийния източник

Косачките според енергия източник са моторни, електрически и ръчни. Моторните косачки са с двигатели с вътрешно горене. Електрическите са на ток или акумулаторни батерии.

 

Ръчна косачка

Ръчните вретенови косачки са перфектният избор за косене на малки равни площи, които се поддържат често. Благодарение на ръчното задвижване, не изискват никакви допълнителни разходи за поддръжка и щадят околната среда.

Благодарение на специалното вретено с ножове във формата на винтова линия може да постигнете идеална тревна площ.

Връхчетата на тревата, окосени с вретенова косачка не са разцепени и благодарение на това цялата тревна площ изглежда добре и представително. Поради отсъствието на мотор, вретеновите косачки са практически без емисии и безшумни.

 

Електрическа косачка

Електрическите косачки са подходящи за косене на малки и средни тревни площи. Благодарение на електрическото задвижване и малкия брой на движещите се елементи, тези косачки имат много тиха и екологична експлоатация и изискват почти минимална поддръжка. Друго предимство на почти всички косачки е качественото шаси с малко тегло и благодарение на това манипулацията е лесна.

Благодарение на електрическия мотор и минималната необходимост от поддръжка, електрическите косачки имат добра покупна цена. Също така имат и функции свързани с безопасността на работа – авариен стоп, предпазители, системи за закрепване на кабела.

 

Моторна косачка

Моторните косачки са подходящи за косене на средни и големи площи и особено, когато наблизо няма източник на електрическа енергия. Обърнете внимание на качеството на бензиновия мотор, защото моторът е сърцето на косачката. Може да изберете модели, които са оборудвани с централна система за регулиране на височината на косене или такива с ергономична форма на ръкохватките. Не е за пренебрегване автоматично задвижване на колелата а също и автоматичния стартер.

От значение при избора са широчината на работната зона и големината на коша. От това зависи скоростта на косене.

Източник: Онлайн магазин  – kaymu.bg