Кредитен консултант

Името ми е Надежда Белелиева и мога да се представя като кредитен консултант. Това не е професия в истинския смисъл на думата, но е специализация, която включва в себе си познания върху банковото дело, мениджмънт и маркетинг, счетоводство, статистика и социология. Голям набор от познания от различни науки, които правят едно знание пълноценно и то може да бъде използвано за подобряване на кредитния пазар в България. За по-добрата финансовата стабилност на хората, за тяхната повишена финансова култура и прочие.

КАНДИДАТСТВАЙ ЗА КРЕДИТ

Особено важно да се знае, е че днес кредитният консултант може да изиграе много важна роля преди предприемането на толкова важно събитие свързано с тегленето на кредит, с тегленето не бърз кредит, с реализацията на кредитен продукт. За целта, всеки кредитен консултант трябва да има много добре подсигурена информация, да познава пазара, да разчита добре данните. Боравенето с информацията е първата крачка към добрата кредитна консултация. Следва личното отношение към проблематиката, която клиентът представя. Защо му е нужен кредит, в какви граници да е, как иска да го реализира, какви са възможностите му. Разбирайте, че кредитния консултант не работи само с фирми и клиенти, той може да работи и с фирми и организации, които са кредитодатели, относно подобряване на техните услуги и позиционирането им в по-добра перспектива от гледна точка печалба за тях, но и достъпност до пазара на самите потребители.

Днес става все по-трудно на хората да се ориентират в морето от кредити, което непрестанно ги залива като реклама, било то от телевизора, от Интернет, откъде ли не. Бързи пари, кеш до минути, бърз заем, екстри бонуси, кредити и бързи кредити. Такива реклами повлияха и на мен Надежда Белелиева, така че да стартирам нещо като блог услуга в стила на най-добрите практики, които съм развила от професионалната си кариера. Това, което е възможно да се сподели като знание, трябва да бъде казано. Това, което е полезно за хората да го знаят относно всички възможни кредити, трябва да бъде приоритет на хората от сектора. Затова, тук започвам да споделям своите знания и информация, които са свързани с нови кредитни продукти, с превратностите на банковия пазар. Като лична кауза приемам да информирам хората относно правата и задълженията им, как се формират лихвите и как да се избегнат проблеми свързани с нелоялни кредитодатели, със скрити клаузи. Изобщо въпросите с кредитите са толкова голямо информационно поле, че откъде и да подхванеш все ще се намери проблем, все ще изскочи зайче от цилиндъра – както обичат фокусниците да правят.

Днес един бърз кредит може да потрябва за всичко. Също така един кредит може да бъде реализиран в различни области свързани с предприемачество, строителство, онлайн-бизнес. Днес много бързи кредити се взимат по спешност, за да реализират неотложно плащане, което няма как да бъде избегнато. Това е световна тенденция, особено за хора, които могат да си позволят да теглят кредит в дългосрочен план, избират бърз кредит, с който да напазаруват за големите празници, за семейни нужди, за ситуации свързани със здравето, за покупка на техника, за почивка или пътуване. Това е така, защото те лесно могат да се вместят в условията, които много бързи кредити предлагат. Като бързина, удобство, бързо пристигане на парите, при това пари, които не са голяма сума и тя ще бъде изплатена в по-малки срокове.

Що се отнася до стартиране на бизнес, строеж, по-големи бизнес планове, нещата стават далеч по-сложни защото са свързани с още по-голяма организация на парите. С конкретика, която засяга цели процеси от предложението за кредитиране. Тогава кредитната консултация е неизбежна. В такива ситуации, се събираме колеги като мен Надежда Белелиева и правим планове за разпределение на отговорностите пред клиента. С тези думи, аз очертавам границите на моята работа. В по-малки мащаби, когато става въпрос за физически лица търсещи бързи кредити и компании с мащаб, който е свързан със сериозни инвестиции, планиране и контрол. Затова се изисква огромен професионализъм и качество на работата, която като кредитни консултанти ние предоставяме.

От толкова много работа опитвам да правя и малко по-дълги почивки: една през зимата и една през лятото. Случвало се е да се засичам с клиенти по курортите и те ми казват: Елате, Надежда Белелиева, да се почерпим извън офиса. Става ми приятно, но разбира се, в такива почивки е по-добре да не се виждаш с клиенти, макар и в неофициална обстановка. От позицията на експерт в кредити и бързи кредити, ми е трудно да кажа, как ще се развие пазарът в следващите години. Интернет дотолкова промени правилата на играта, че промени поведението както на банките, така и на небанковите организации. Кредитодателите има възможност за още по-голям пазар. Банките за онлайн услуги. Хората имат повече информация. Нещата вместо по-опростени, станаха още по-сложни и непредвидими, особено на фона на големите трусове в световните банкови системи, в политическите игри, на тайните договорки и резки промени, за които потребителите винаги научават последни. В този смисъл, един кредитен консултант като мен Надежда Белелиева е като задължителната фигура във всеки предстоящ финансов ход на пазара на кредити.