Какво са представлявали кредитите в миналото?

натрупани пари на купчина

Днес ни заобикалят кредити под всякаква форма – бързи кредити до заплата, ипотечни кредити, бизнес кредити и изобщо повечето видове финансиране са на основата на кредит. Интересното е, че това не е нещо присъщо само за нашия век, така е било преди, така най-вероятно ще бъде и в бъдеще. Решихме да се потопим дълбоко в историята на кредитите и да открием няколко интересни факти за тяхното съществуване, да проследим развитието им от най-ранните им форми до етапа, който са достигнали днес.

Но какво всъщност представлява един кредит?

Кредитът представлява парична сума, която вземаме назаем, но както всяка друга услуга и тази си има цена. Цената на кредитите се нарича лихва и спрямо нея определяме, дали един кредит е изгоден или не. Някои кредити нямат лихва, други пък имат 100% лихва, което е страшно висока цена. През годините, кредити са били причината за смяна на владетели, за прехвърляне на територии, за разпадането и създаването на държави. Истината обаче е, че да вземем нещичко назаем, винаги ни е било в кръвта.

Кредитите и християнството

Библията, като един от най-важните елементи в Християнската вяра, е запазила в себе си сведения за много неща, които са се случвали в миналото – редни или нередни. Ако разлистим Стария завет, ще открием, че е написано да не се дават пари с лихва, което веднага означава, че още по това време вземането на лихва е било факт. Това няма как да ни учуди прекалено много, защото заемите и кредитите намирали подслон даже в църквата. Малко известен факт е, че свещениците дълго време имали право да раздават заеми. През 325 г. обаче, това право им било отнето. Съвсем скоро, Християнството наложило пълна забрана на лихварството и никакво събиране на лихви не било позволено. Тоест, ако искате да дадете заем на някого – можете, но не трябва да искате лихва за това. Както сами се досещате, това спряло една част от лихварите, но не всички. Този тип сделки се превърнали в тайни, но продължили да съществуват.

древна Гърция

Древните Гърци и техните високи лихви

Както сами забелязваме напоследък Гърция има сериозни проблеми с вземането на кредити и изплащането им. Можем ли обаче, да потърсим причината за тяхното поведение в далечното им минало?

Гърция, известна с плажовете си днес, в миналото е била начална точка на много мореплаватели. Както обаче, често става в живота, за мечтите са нужни пари, които нямаме и много от покорителите на моретата вземали пари на кредит, за да започнат пътешествието си. Това било широко разпространен метод и заради това всеки си начислявал каквато лихва иска. Понякога, тя достигала и до 100%. Най-често мореплавателите вземали пари от търговци, на които обещавали, че като се върнат ще им дадат част от стоката, която са придобили по време на пътуването. Ако трябва да класифицираме, този вид кредити по степен на риск, те определено попадат в графата високорискови.

Римските кредити

Освен велики дела, в Римската империя поставили начало и много от съвременните практики за финансиране. Както всяка държава, и Рим притежавала централна банка, в която се помещавали скъпите неща – злато, скъпоценности и зърно. Само че, кредитирането не било така свободно достъпно, както е днес – да отидеш до офис на кредитна институция или да заявиш кредит по интернет, кредитирането било привилегия само на заможните личности и на държавата. В Рим обаче това се променило и около 300 г.пр.Хр отворила първата обществена банка. Малко по-късно, започнали да се появяват и частните кредитни сергии по пазарите. Ако ти трябва заем, отиваш на една от тези сергии и договаряш условията и най-често оставяш залог срещу отпуснатия заем. Друга услуга, която извършвали, била обмяната на различни видове валути, което било цъфтящ бизнес покрай корабната търговия.

Възход на банките и кредитните инститиуции

През 16 и 17 век, започват промени и влиянието на църквата намаляло почти навсякъде. Още няколко години минават, докато се оформи подходяща почва за развитие на кредитните институции. В средата на 17 век, централната банка се превръща от склад за злато и жито в орган, който има правомощията да регулира другите банки и кредитните институции. Кредитите стават основа на предприемачеството и помощ за бизнес идеите. Днес, когато ви потрябва бърз кредит до заплата, не е нужно, да се редите на сергия или пък да плащате 100% лихва, всичко е бързо и удобно измислено от Microcredit.bg, както за физическите, така и за юридически лица.