Кредит с фиксирана лихва. Какво трябва да знаем за кредитите с фиксирана лихва?

Какво трябва да знаем за кредитите с фиксирана лихва?

 

Хората в България искат сигурност. Особено когато става въпрос за техните пари. Кредитните услуги в България стават все по-популярни, особено тези, при които има фиксирана лихва. На хората тя им звучи сигурно. Тези лихви обаче са добре делен срок от кредита, често пъти не са за целия период. Все още няма такива продукти за фиксирана лихва по абсолютно целия кредит. Или ако има то тя е оптимизирана най-вече компаниите за бързи кредити.

Най-доброто предимство на кредит с фиксирана лихва, е че човек знае какво му предстои и може да пресметне своите разходи, хората имат по-голяма сигурност. Има си обаче и минуси – ако финансовия пазар претърпи промяна и излязат по-изгодни условия, потребителя няма как да промени лихвата си.

И двата варианта за лихва имат добри и лоши страни. Всеки човек сам трябва да прецени за себе си кой да предпочете. Фиксираните лихви по ипотечните кредити могат да бъдат за период до 10 години. Ще бъде най-добре да успеете да погасите предсрочно кредита за този период, на равни месечни вноски. Защото след като изтече периода, за който сте се разбрали с банката, лихвата значително може да се повиши и това да оскъпи кредита неимоверно.

Небанковите институции са тези, които най-често предлагат кредит фиксирана лихва. Те обаче са си направили сметката и предлагайки тази услуга лихвата е доста голяма.

Сигурност, това е което потребителите търсят при подобни кредити. Не си струва обаче такъв кредит с фиксирана лихва, ако периода на изплащане е малък, по-скоро това няма смисъл. Струва си обаче да вземете кредит с фиксирана лихва за целия период, ако това ви бъде предложено. Повечето банки обаче не предлагат тази услуга. Просто на банките не им е изгодно. Как ли би реагирал клиент обаче, ако банка му предложи кредити с фиксирана лихва за целия период. Внимавайте дали няма уловка, винаги четете внимателно договорите.