Къде са насочени чуждестранните инвестиции в Украйна

Събитията от 21 февруари показаха, че Путин е признал независимостта на две територии в Източна Украйна – самопровъзгласилите се Луганска народна република и Донецка народна република. От 24 февруари въпросът сега е: до каква степен Русия ще нахлуе в Украйна?

Досегашните анализи на експертите, които разговаряха с Инвестмънт Монитор преди 24 февруари, все още предлагат прозрения. „Мисля, че основната стратегия на Путин е свързана с получаването на отстъпки от САЩ и Запада“, казва сътрудник в Института за външнополитически изследвания. „Украинската криза е това, което доведе американците до масата за преговори.“

 Бендер донякъде се съгласява, като казва: „Това е една от основните причини да бъдем в състояние да се справим с проблема: „От гледна точка на Путин това е толкова добра възможност… при положение, че Западът е толкова разединен. Тук не става въпрос за НАТО, което, както и Германия, е доста слабо в Европа. Русия е най-голямата военна сила в този регион“. Във вътрешнополитически план Путин не е постигнал много за руската икономика извън големите градове като Москва и Санкт Петербург, така че едно нахлуване би било голяма победа за неговия разказ за възвръщане на сферата на влияние на страната, нейния глобален статут, както и за временно повишаване на цената на петрола до (вероятно) над 100 долара за барел (което вече се случи на 24 февруари), допълва той.

 Квази Инвазията от 21 февруари затвърди териториите, които вече бяха под контрола на Путин, като замени марионетните сили с реални руски войски в Донецк и Луганск. Оттук след това той може да превземе индустриалния крайбрежен град Мариупол, който се намира много близо до Русия, недалеч от Донецк, който беше превзет от проруските бунтовници през 2014 г. и превърнат във фактическа столица на Донецката народна република. В Мариупол се намират два от най-големите стоманодобивни завода в Украйна, като и двата са собственост на олигарха Ринат Ахметов, един от най-богатите украински бизнесмени.

 Според инвеститор следващият в полезрението на Путин може да бъде Харков, вторият по големина град в Украйна, тъй като той също е много близо до руската граница (но извън Донецк и Луганск). През 2014 г. руските бунтовници се опитаха (и не успяха) да започнат движение за народна република и там. Също така е вероятно руснаците да се опитат да завладеят цялата югоизточна част на Украйна, свързвайки своя южен крайбрежен пост Крим със сепаратистките райони на изток.

 Подобно нахлуване би отнело големи индустриални градове като Запорожие, Днепър и Кривой Рих, в които се намират огромни стоманодобивни предприятия. Нахлуването в тях би имало значителни последици за енергийната динамика в цяла Украйна заради хидроенергийните язовири, които се намират там, както и за енергийното и водното бъдеще на Крим под руски контрол.

 Още по-важно е, че превземането на Югоизточна Украйна би отрязало Киев и западния регион от Черно море, където се намират повечето от ключовите пристанища и търговски възли на Украйна (особено за хранителни продукти и военно оборудване).

 Друго събитие от типа „черен лебед“ може да бъде разделянето на Украйна, ако Путин вземе по-голямата част от източната част. „При този сценарий източна Украйна ще се превърне в парий за международните инвестиции и търговия, докато западната част много бързо ще се присъедини към ЕС и ще отбележи истински инвестиционен бум“, казва Хес. „Западна Украйна вече е културно и икономически обвързана със Западна Европа.“

 Ето защо по-голямата част от чуждестранните инвестиции в Украйна са насочени към западните региони, като най-големите инвеститори са германски автомобилни компании. Украйна е важна част от веригата на ЕС за доставка на автомобилни компоненти, особено за програмиране на сателитни навигационни системи и други цифрови устройства, използвани в автомобилите.

Източник: bulgaria24.tv