Лекарства за вени, съдове и хемороиди

Лекарства за вени

Разширените вени не винаги се нуждаят от лечение. Ако вашите разширени вени не ви причиняват дискомфорт, може да не се наложи да се лекувате.

Лечението на разширени вени обикновено е необходимо само за:

 • облекчаване на симптомите – ако разширените вени ви причиняват болка или дискомфорт;
 • лечение на усложнения – като язви на краката, подуване или обезцветяване на кожата.

Някои хора се подлагат и на лечение по козметични причини.

Ако е необходимо лечение, Вашият лекар може първо да препоръча самолечение у дома.

Това може да включва:

 • използване на компресионни чорапи (първо ще се провери кръвообращението ви, за да се види дали те са подходящи за вас);
 • редовни упражнения;
 • избягване на стоене на крак за дълги периоди;
 • повдигане на засегнатата зона при почивка.

В търговската мрежа ще намерите богато разнообразие от лекарствата при разширени вени с рецепта, без рецепта, както и хомеопатични средства. Те се предлагат под формата на гел, капсули и таблетки. Техният ефект се фокусира срещу застоя на кръвта във вените на долните крайници при разширени вени или стара венозна тромбоза. В резултат на използването им, може да бъдат облекчени отоците и състоянията, отнасящи се до хронична венозна недостатъчност като болка, тежест и подуване в крайниците.

 

Лекарства за съдове

Много лекарства могат да променят съдовия тонус, т.е. степента на свиване на кръвоносните съдове. Обикновено лекарствата в тази категория са за отпушване, за прочистване, за разширяване и за укрепване на кръвоносните съдове. Когато кръвоносните съдове се стегнат, кръвното налягане се увеличава, а когато е твърде високо, това може да доведе до инфаркт или инсулт. И обратно, когато кръвното налягане е твърде ниско, хората могат да получат летаргия, сексуална дисфункция и други проблеми. Някои лекарства, предназначени да повлияят на съдовия тонус, също могат да имат каскаден ефект в мозъка. Дали тези нежелани резултати са полезни или вредни – все още няма едностранен отговор.

 

Лекарства при хемороиди

В повечето случаи симптомите на хемороиди изчезват след няколко дни, дори без лечение. Ако не, лечението се фокусира върху облекчаване на болката. Говорете със семейния си лекар, преди да използвате лекарство за хемороиди. Ето и част от нещата, които може да правите и сами у дома:

 • Вземете топли бани.
 • Поддържайте висока хигиена.
 • Използвайте пакетчета с лед, за да облекчите подуването.
 • Използвайте ацетаминофен, ибупрофен или аспирин, за да облекчите болката.
 • Нанесете върху мястото крем, който съдържа хамамелис или използвайте обезболяващ мехлем. Можете да използвате кремове, които съдържат хидрокортизон за сърбеж или болка.

Лекарствата при хемороиди повишават венозния тонус и устойчивостта на малките кръвоносни съдове. Могат да се използват за симптоматично лечение на венозно-съдови нарушения и при остри хемороидални кризи.

В търговската мрежа се предлагат разнообразни лекарства за хемороиди – както с или без рецепта, така и хомеопатични. Те ще помогнат на организма да стимулира оздравителните си способности и да се справи със заболяването.

 

Налага ли се операция?

Болезнените хемороиди обикновено спират да създават болка и дискомфорт сами за 1 до 2 седмици. Ако вашето състояние продължава да ви създава проблеми, говорете с Вашия лекар.  Може да използвате лечение на вътрешни хемороиди с гумена лента. Поставете лентата около основата на хемороида. Това спира притока на кръв към областта и хемороидът изсъхва. Вътрешните хемороиди могат да бъдат унищожени чрез инжектиране с химикал. Може да се наложи хемороидектомия (хирургично отстраняване на хемороида), ако вътрешните хемороиди са пролапсирани или много големи.