Пазарът на луксозни имоти в София е под натиска на увеличаващото се предлагане

Когато хората обсъждат луксозни имоти, без да се позовават на експертно мнение, много често достигат до изводи, които нямат своето естествено продължение. Тоест, информацията на едно любителско ниво, не може да отключи цялостта на израза, пълнотата на категорията луксозни имоти София. Самата дума луксозен, произхожда от латинската дума за светлина – lux. Това предполага, че един имот свързан с понятието луксозен по-някакъв своеобразен начин, носи светлина, осветеност, не само в буквалния смисъл на думата. Но какво ли може да изразява тази игра на думи и понятия?

За да си отговорим на този въпрос и да разберем конкретно, какво се крие зад категорията луксозни имоти София, е нужни да разгледаме средата, в която тези имоти представят своите къщи, апартаменти, студиа и т.н. обзаведени в луксозните си характеристики. Принципно, всеки град, чиито граждани носят престижа да са столица на своята страна или да имат историческа предопределеност, да са привлекателна точка за много хора, изискват за себе си, лукса като мярка за техния живот. Затова критериите за лукс не се изчерпват само в повърхността. Точно затова и думата светлина е закодирана във възприятията, защото осветлява много аспекти и постижения от живота на цивилизацията на толкова малко пространство.

Луксозни имоти София е препратка към реално съществуващи къщи, апартаменти, които са построени с една единствена цел. Да предоставят на тези, които могат да си ги позволят, всички блага, удобства, цялото качество на на изпълнение и стандарт на живот, които се смятат за връх на съвременната цивилизация. Винаги е имало момент от историята, в които престижът и луксът, качеството и красотата са се свързвали в идеята за архитектура, която да приеме елита на едно общество. Без да се връщаме към историята можем, да кажем, че три са главните характеристики на съвременния луксозен имот – локацията, гледката и удобствата. В София, тези три елемента са възможни.