Почивните дни са чудесен начин да се разтоварите от стреса

Хобитата през уикенда са чудесен начин да се справите със стреса и да направите ума си по-гъвкав и пъргав. Неща като игра на музикален инструмент, четене, рисуване или дори игра на футбол с децата ви могат да ви помогнат да развиете различни начини на мислене и да се заредите за следващата работна седмица.

Прекарването със семейството ви през тези почивни дни ще ви помогне да натрупате сила и качествена почивка. Работните дни могат да бъдат толкова натоварени, че почти да нямате време за домакинство. Не позволявайте тази ситуация да се повтаря през уикенда. Изведете децата на разходка в парка, идете на ресторант с половинката си, посетете родителите си. Ще се радвате, че сте го направили.

Купете билети за концерти или резервирайте нов хотел, който току-що е отворен. Вместо да ходите във фитнес залата, идете на туризъм. Опитайте се да направите нещо, което никога не сте правили (или сте правили, но от много дълго време). Изследванията показват, че очакването на удоволствие увеличава стойността му за хората. Очакването на интересно съботно събитие ще ви държи в добро настроение през цялата седмица.

Желанието ви е да спите повече през почивните дни. Това обаче има само краткосрочен ефект, тъй като ще наруши модела на съня ви. По време на сън мозъкът на човек преминава през поредица от фази, за да се събуди освежен. Една от тези фази включва подготовка за събуждане, така че често хората се събуждат преди алармата им да звънне. Когато си позволите да спите по-дълго от обикновено през уикенда, през деня може да се почувствате уморени. Това не само ще съсипе почивния ви ден, но и ще повлияе на производителността ви в понеделник, тъй като мозъкът ви няма да е готов да се събуди в нормални часове. Ако през делничните дни нямате достатъчно време за сън, по-добре лягайте по-рано.