Причини за повреда на стъклоповдигач

Всички обичаме да пътуваме, да усещаме вятъра в косите си, наслаждавайки се на гледката, облегнати на отворения прозорец на автомобила ни. Това важи с най-голяма сила в летните месеци, когато сме се отдали на заслужена почивка. В един момент обаче разбираме, че нещо не е наред – стъклото не иска да помръдне. Каква е най-честата причина за това? Почти винаги това е повреден стъклоповдигач.

 

Стъклоповдигачите са основна част от всяка врата на който и да е автомобил. Те са два типа – стандартен, който се характеризира с жила, ролки, плъзгачи и макари, и ножичен, характеризиращ се с плъзгачи, зъбен гребен и рамена.

 

Какви могат да бъдат причините за повреда на стъклоповдигач?

 

Първата и за съжаление често срещана причина е лошо производство. Понякога колкото и да е добра една поточна линия, се случва момент, в който нещо спира да работи както трябва, и финалния продукт, в нашия случай стъклоповдигач, бива произведен с някакъв дефект. Тези продукти трябва да бъдат бракувани, но често те стигат до производител на автомобили и тогава в някакъв момент се случва повредата в ръцете на клиента.

 

Следващите причини са счупен мотор, кабелна ролка или превключвател на прозореца. Може да е само една от причините, а може да бъде и комбинация от всичко изброено.

 

Чести причини са климатичните условия, особено ако не разполагате с удобството да имате собствен гараж. През зимата снегът и ледът са най-големите причинители на повреди. Намаляването на температурите кара прозорците на вратите да замръзват чак до рамката, а за съжаление регулаторите на стъклоповдигачите не са произведени да чупят лед, и при опит за използване на стъклото в такива условия и продължително замръзване на стъклата може да доведе до износване на механизма и така да спомогне повреждането на целия стъклоповдигач.

 

Повредите могат да бъдат временни или постоянни. При временните проблемът може да се появи за определено време и после всичко да заработи отново. Постоянните повреди са тези, при които вече не можете да използвате стъклото изобщо. Прегряването на мотора може да причини временно спиране на работата на стъклоповдигача и когато той се охлади, да започне да работи отново. И в двата случая е препоръчително да се обърнете към добри майстори, които знаят какво правят и които ще открият причината за повредата много по-бързо от когото и да е монтьор-любител.

 

Когато някой от елементите и най-вече регулаторите започнат да се повреждат, ще започне да се чува хрущящ шум, който за вас трябва да бъде сигналът, че е време да се обърнете към специализиран сервиз за стъклоповдигачи. Не чакайте последния момент. Никой не иска да остави колата си с вечно отворен прозорец, особено когато нямате гараж, нали?