4 съвета как НАИСТИНА да спестите пари по време на Черния петък

Историята на Черния петък започва в САЩ през 50-те години. Традиционно той се провежда всяка година след Деня на благодарността – в последния петък на ноември. Тъй като това бележи и началото на пазаруването за коледните празници, Черният петък е онзи ден, в който може да уцелите най-добрите оферти и най-големите намаления на стоки от всякакъв вид.

Дали за подарък за близки, дали нещо за дома, което от дълго време искате да си купите, или пък просто да се възползвате от някое неустоимо предложение – при всички положения си струва да следите предложенията на магазините за Черния петък. Със сигурност ще намерите нещо, което искате или което ви трябва, на повече от добра цена!

Но същевременно, всяка година чуваме за случаи на нелоялни практики от типа на фиктивни намаления или финансови измами. От друга страна, съвсем реална е възможността и вместо да спестите, да се окаже, че сте похаричли прекалено много за неща, от които всъщност нямате нужда.

За да избегнете излишните разходи и да се възползвате от офертите по най-добрия начин – вижте тези 4 съвета как наистина да спестите пари по време на Черния петък.

Направете план предварително

Отделете си малко време предварително и подгответе списък, към който да се придържате, стане ли време за Черния петък. Помислете – кои са нещата, които планирате от много време да си купите, но чакахте най-добрата оферта?

Не забравяйте, че по време на Черния петък намаленията на някои продукти често са 30%, 50% и дори 70% – а това означава, че може да спестите доста, особено когато става въпрос за по-сериозни покупки, като уреди за дома, обзавеждане или дори дрехи.

И тъй като коледните празници са съвсем близо, не пропускайте да помислите за подаръците за близки и приятели. Сега е най-добрият момент не само да напазарувате на добра цена, но и да отметнете всичко от списъка с подаръци, вместо да чакате последния момент преди празниците.

Направете отделен списък с всички, на които ще купувате подарък. Срещу съответното име, нахвърляйте идеи или насоки за подаръци, и определете бюджет. По този начин ще имате достатъчно време да отметнете всичко по списъка, без да рискувате да обикаляте в последния момент трескаво по магазините.

Определете си бюджет

Да, трудно е да устоите на всички тези привлекателни предложения – но като нищо накрая да се окаже, че сте изпразнили кредитните карти. По-добре е предварително да определите с какъв бюджет разполагате и колко може да си позволите да отделите за пазаруване.

За да се ориентирате в цените, не чакайте до последния момент – почти всички големи магазини публикуват специалните си предложения доста преди Черния петък да настъпи. Разгледайте офертите за Черен петък 2020 предварително, сравнете цените и изберете най-доброто за вашия бюджет.

Така ще си спестите не само пари, но и време. Когато сте наясно предварително какво точно искате в рамките на бюджета ви, няма опасност да изпуснете офертата и продуктът да се е изчерпал.

Движете се по предварително направения списък с покупки – определете колко искате (и колко можете) да отделите за всяка от тях. Маркирайте съответната сума, или поне определете приблизителни граници, в които искате да се вместите.

И най-важното – след като определите бюджета си, не забравяйте да се придържате към него по време на пазаруване!

Не подценявайте дребните покупки за ежедневието

Черният петък не просто е най-добрият момент да напазарувате на оферта по-значителни неща като обзавеждане, домакински уреди, облекла и бижута, но и куп полезни неща, които използвате всеки ден.

Не забравяйте, коледните празници предстоят – тепърва ще готвите и ще посрещате гости. Предварителното планиране тук отново ще ви е от полза – макар да ви се струва, че има още цял месец до Коледа, той ще изтече неусетно.

Има достатъчно неща за празника, които може да закупите предварително, като се възползвате от най-добрите цени по време на Черния петък. От сладки изкушения и шоколади, през деликатесни мезета, до качествени напитки – подсигурете се, че празниците ще са вкусни и запомнящи се!

Разгледайте например специалните предложения в кауфланд брошура – ще намерите страхотни оферти, от които със сигурност ще си харесате не една и две. От най-необходимите продукти за ежедневието, до домакински потреби и полезни уреди – от всичко това може да възползвате на специална цена.

А колкото по-голяма част от празничния пазар отметнете предварително, толкова повече свободно време ще имате, за да прекарате със семейството, близките и приятелите. Така празниците ще са още по-хубави, спокойни и споделени!

Пазарувайте онлайн – на сигурно

Тази година Черният петък ще е по-различен от други години – в условията на глобална пандемия всичко е по-различно, включително пазаруването. За да избегнете риска от заразяване с COVID-19, избягвайте големите струпвания в магазините.

Така и така, всички специални предложения ги има и в интернет. Пазарувайки онлайн не само ще избегнете опашки, блъсканици и излишни нерви, но и можете на спокойствие да изберете най-добрите предложения, без да напускате сигурността на дома си.

Когато пазарувате онлайн обаче, не забравяйте за друг един потенциален риск – този от несигурни сайтове и финансови измами по време на плащане.

Винаги пазарувайте от сигурни, реномирани и утвърдени сайтове. Ако за пръв път пазарувате от даден сайт, или той не ви е известен, проверете адреса в имейл браузъра – той трябва да започва с https, което е знак, че сайтът има сертификат за сигурност.

Вижте и дали има актуална и достоверна информация за фирмата. На страницата за плащане също трябва да присъстват етикети за безопасност на различните платежни институции. Още по-сигурно е, ако изберете начин за плащане, различен от кредитна или дебитна карта – като например плащане с наложен платеж или през платформи като PayPal или EPay.

Направете и бърза проверка на социалните мрежи на магазина – вижте има ли други клиенти, пазарували от там, техните мнения и ревюта.

Разбира се, вашето устройство също трябва да е защитено – използвайте сигурна интернет връзка (какъвто е домашният интернет например, за разлика от обществения такъв) и използвайте антивирусна програма, която ще предпази от евентуална атака от вируси или програми, които могат да откраднат данните ви. Можете да прочетете още съвети за безплатно пазаруване онлайн на страницата на Европейски потребителски център България.

Черният петък е страхотен момент да напазарувате страхотни стоки на супер цени. Следвайте нашите съвети, за да сте сигурни, че не просто ще се възползвате от добрата възможност, но и наистина ще спестите пари.