5 грешки, които да избегнем при избора на кафе машина за офиса

Закупуването на кафе машина за офиса е чудесен начин да се погрижите за минутите на отмора на вашите служители. Когато вземете решение да направите тази толкова необходима инвестиция за подобряване на работната среда, ще трябва много добре да обмислите избора си. Важно е машината да бъде с капацитет, достатъчен за броя на служителите, и с функции и характеристики, отговарящи най-добре на вашите условия.

Производителите на кафе машини предлагат различни видове – за еспресо, с филтър, с капсули и др. и от вашата преценка зависи на какъв вид и модел ще се спрете. Много често прибързаният избор се оказва неподходящ, а ще бъде много неприятно служителите ви да останат разочаровани.

За да избегнете неудобството от зле направения избор и за да си спестите нерви и средства, обърнете внимание на следните 5 грешки, които да избягвате при закупуване на кафе машина.

Не се обръща внимание на основните характеристики на машината

Ако решите да зарадвате служителите си с първокласна кафе машина за офиса, дисплеят, светещите копчета, техническата свързаност и др. може да ви разсеят и да не успеете да се фокусирате върху основните функции.

Всички допълнителни функции и екстри са удобни, но за да пият служителите ви наистина качествено кафе, обърнете внимание на основни характеристики като температура, скорост на приготвяне и консистенция. За по-бързо приготвяне на напитката налягането трябва да бъде поне 15 бара. 

Предвидете с какъв обем да е резервоарът за вода, за да бъде зареждан по-рядко и да се спести време на служителите.

Купата за зърната кафе трябва да бъде достатъчно голяма, като за малък офис е от 300 г, а за по-голям – от 800 до 1000 г.

Избира се кафе машина без миещи се филтри

В случай че се насочите към филтърна кафе машина, ако тя е модел без миещи филтри, ще бъде освен неикономична, и непрактична. В дългосрочен план филтрите за многократна употреба спестяват средства, а друг техен плюс е, че предотвратяват риска нежелани аромати да повлияят върху автентичния вкус на кафето. Висококачественият материал, от който са изработени, улеснява бавното капене, което ще гарантира, че етеричните масла на кафето ще се запазят.

Постоянните филтри не е нужно да се почистват по специален начин, а е достатъчно само изплакването им с вода.

Купува се сложна за използване машина

Много хора предпочитат еспресо и ако след допитване сте разбрали, че служителите ви желаят да пият кафе от еспресо машина, тогава може да избирате сред стотиците маркови модели на пазара. Проблем може да се появи тогава, когато спрете избора си на професионална кафе машина, модерна и многофункционална, но прекалено сложна за използване. Ако например моделът изисква чашата да бъде поставена на едно място за мляко, а после на друго за кафе, много е вероятно да се допуснат доста грешки, след което да се наложи да се почиства около машината.

Обикновено най-сложни са автоматичните кафе машини, защото имат различни опции за регулиране, а ако контролите са трудни, това ще отнеме повече време на служителя да се ориентира в използването на машината. Става въпрос за регулиране на млякото и водата, температурата, количеството кафе, степента на смилане на кафето и др.

Препоръчително е да не избирате машина с прекалено сложна употреба, за да може да бъде използвана лесно от всички, а не да се образува опашка от чакащи пред нея.

Не се гарантира термоустойчивост на каната

Кафе машините с филтър и вградена мелачка за кафе са едни от най-добрите избори за офис. Те разполагат със стъклена кана и могат за запазят готовото кафе в нея от 10 мин. до 2 ч., в зависимост от вашите настройки за автоматично изключване.

Проблем може да се появи, ако стъклото на каната не е топлоустойчиво. Освен че може да се набръчка и напука, възможно е и да се счупи след много кратко използване на уреда.

Машина, закупена от надеждна марка, може да ви гарантира използване на най-качествени и топлоустойчиви материали. Устойчивите на топлина дръжки също са от значение за комфортното и безопасно използване на машината.

Преразход за излишни допълнителни функции

Наличието на допълнителни функции не означава, че кафе машината ще приготвя по-добро кафе. Кафе машини, обещаващи невероятно гъвкави възможности, не само че може да са маркетингов трик, но и да не са ви необходими. Дори машината да приготвя например 21 вида напитки, ако служителите ви няма да се възползват от тези опции, по-добре да се въздържите от заплащане за ненужни функции.

Ако правилно прецените своите нужди съобразно желанията на служителите си и условията на офиса, ще направите правилния избор. Не забравяйте, че по-евтината машина невинаги е добра инвестиция, а от друга страна, по-голямата или по-сложната не значи, че ще е по-добра за вас. Важно е да бъде на реномирана марка, за да сте сигурни, че като кафе решение ще бъде достатъчна добра за вашите служители в минутите за отдих.