Бързи кредити: Как да преценим каква сума да поискаме?

 

Необичайно високи битови сметки, пари за здраве, спешно пътуване или внезапно повредила се битова техника… Най-честата причина, която налага тегленето на бърз кредит, е появата на непредвиден разход. Когато изпаднем в ситуация, в която не можем да се справим с финансовите затруднения, възможностите за бързи пари и кредити преди редовната заплата, които ни предлагат небанковите институции, ни се струват доста привлекателни. Но преди да прибегнем до техните услуги, добре е да преценим колко пари ще са ни необходими, за да се справим с непредвидената ситуация. Как да преценим колко пари да поискаме? Ето няколко практични съвета:

1. Вземете точно толкова пари, колкото са ви необходими!

Когато се възползвате от услугите на бързите кредити, много е важно да си дадете сметка, че парите, които вземете, ще трябва да бъдат върнати, при това с лихва! Не е добра идея през главата ви да преминава мисълта „ще взема малко повече, за всеки случай!“. Поискайте точно толкова пари, колко ще са ви необходими, защото лихвата, която ще платите, е процент от сумата, която сте взели. Ако сте определили конкретен бюджет за дадена покупка, но в последствие се е оказало, че стойността на покупката надвишава стойността на вашия бюджет – вземете с бърз кредит само парите, които не ви достигат, а не цялата сума за покупката. Колкото по-малко пари вземете, толкова по-малко ще върнете!

2. Направете списък на месечните си разходи и изчислете стойността им

Вземете калкулатора и изчислете възможно най-точно стойността на месечните си разходи. Включете средните стойности на битовите си сметки, сметките за телефон, интернет, разходите за гориво или карта за градски транспорт, уроците на детето, парите за храна и каквото още се сетите. Така ще разберете каква част от месечната си заплата ще можете да отделите за погасяване на вноските по бързия кредит, без той да се отрази значително на домакинството.

3. Изберете вида на кредита и срока за връщане

След като вече сте наясно колко пари ще са ви необходими и каква е максималната месечна вноска, която можете да си позволите, без да се лишавате от нищо, преценете какъв вид кредит да изтеглите. Небанковите финансови институции обикновено предлагат два вида кредити – „кредит до заплата“, при който най-често трябва да върнете сумата, която сте взели, в рамките на 1 месец. Друг вид е „кредитната линия“ – тук можете да получите по-голяма сума, която да плащане разсрочено на вноски за по-голям интервал от време. Ако ви трябва малка сума, чието връщане няма да затрудни домакинството ви, изберете „кредит до заплата“. Големите компании, като Cash Credit, предлагат 0% лихва на ден за първи заем кеш, което е голямо улеснение, защото колкото пари вземете – толкова ще върнете. Ако се нуждаете от по-голяма сума, тогава е по-добре да се спрете на кредит тип „кредитна линия“. Внимателно проучете какъв процент е лихвата, както и дали е фиксирана. Запомнете – колкото по-кратък срок за връщане изберете, толкова по-малка лихва ще платите.

Избирайте разумно!
Запознайте се внимателно с условията и промоциите, които предлагат водещите компании, проверете дали имат актуален лиценз за дейността си, и задължително се информирайте както за размерите на лихвата, така и колко точно пари ще трябва да върнете!