Tоскански дизайн на баня

Ако сте по средата на смяна на оборудването на вашата баня или искате да актуализирате съществуващата вече баня, този слънчев, топъл и приветлив дизайн в средиземноморски стил определено си заслужава да бъде разгледан.

Един от отличителните белези на дизайна на банята в Тоскана е използването на определена цветова палитра. Живи, естествени земни тонове са най-често срещаните в това стилистично направление. Кафяви, червени и жълти нюанси се срещат често в тосканските бани. Средиземноморски блус, охра, теракота и дълбоко оранжево са някои други цветове, които ще срещнете, когато обмисляте идеята да имплементирате тоскански дизайн във вашата баня. Тези оттенъци могат да бъдат представени като основна цветова схема или подчертани в пространството като акценти. Някои собственици на жилища избират да се съсредоточат върху един тон за по-монохромен подход, докато други ще се смесват и съответстват на пълната гама от цветове в тосканския стил.

Когато става въпрос за повърхности в тоскански бани, естествената, земна тема продължава да е на мода. При оформлението на стените и подовете често се използва теракот. Плотовете и умивалниците могат да бъдат с естествен камък или гранит в дълбоки земни тонове и матови покрития. Плотовете с мозаечни плочки могат да се отличават с абстрактни дизайни или, в някои случаи, с пасторални или средиземноморски сцени с морски или рибарски мотиви.

Осветлението е ключова характеристика на баните в тоскански стил, като естествената светлина (ако е налична) играе главна роля. Ако вашата баня има прозорец или няколко прозореца, уверете се, че всички завеси или нюанси са полупрозрачни, за да се гарантира, че вътре ще влезе достатъчно количество светлина. За осветителната схема в банята много собственици избират смесица от декоративни осветителни тела за баня в тоскански стил, осветяващи зоните за душа и мивката. Същевременно  декоративните светлини се поставят стратегически под и над шкафовете, за да се създаде пространство, което е по-леко и по-ярко.

Когато става дума за мебели в бани в тоскански стил, столовете, пейките и шкафовете често се изработват от естествено дърво. Те обикновено се остават леко незавършени или боядисани в някой от характерните за тосканския стил цветове. Мебелите могат да бъдат от естествени материали или без облегалки за ръце, за да се създаде още по-жизнерадостно усещане.

Смесителите и душовете често се изработват от традиционни метали като бронз и мед. Аксесоарите и декорът в баните в тоскански стил често продължават темата на слънчевото настроение чрез произведения на изкуството, включващи пасторални сцени или морски пейзажи, както и естествени елементи като растения или камъни.