Кредитната еуфория ще продължи да движи имотния пазар в София

Ипотечното кредитиране ще продължи да движи имотния пазар в столицата и през 2020 г. въпреки очакванията за намаляване на темпа на еуфорията, на която бяхме свидетели през миналата година. Това стана ясно от анализ на имотната агенция „Адрес“ за тенденциите през предстоящата година.

Около 55% от купувачите са финансирали покупката си на имот с кредит през миналата година, показва статистиката на агенцията. Преобладават сделките с кредити, покриващи около 80% от цената на жилището. Очакванията за свиване на ипотечното кредитиране, множеството прогнози за повишаване на лихвените проценти и по-високите изисквания към кредитополучателите не са повлияли значително на сделките в София, които се задържат на стабилни нива, отчитат от фирмата.

„Макар че започнахме 2019 г. с първи спад в покупките с ипотеки, регистриран през последните 5 години, интересът към банковото финансиране на сделките с имоти бе устойчив. През последното тримесечие на годината дори отчетохме ръст спрямо същия период на 2018 г. и считам, че той ще продължи през цялата година“, обясни изпълнителният директор на компанията Гергана Тенекеджиева.

Тя обясни, че промяна в лихвите по кредитите не се очаква през настоящата година и те ще останат на нива под 3%, а нивата най-вероятно ще се запазят и през 2021 г. Банките обаче вече са по-предпазливи и отказват 100% финансиране на имотните сделки и регулират пазара, отказвайки към ипотечния кредит да се взима и потребителски, с който обикновено се дофинансира жилището. „Налице са откази от 100% банково участие. Това обаче може да се счита за добър знак и признак за висок контрол в сектора, гарантиращ спокойствието на всички участници в имотния пазар. Това ще помогне на пазара“, каза Тенекеджиева.

Прогнози

През 2020 г. компанията очаква стабилност в цените и много активни купувачи, обемът сделки ще е сходен както за 2019 г. Делът на покупките с кредит плавно ще се покачва. Тенденцията е в София броят на жилищните единици да расте по-бързо от населението, което ще направи избора пред купувачите все по-голям и е възможно да окаже известен натиск на пазара.

„Смятам, че и през тази година пазарът ще бъде много благоприятен за купувачите. Затова от ключово значение ще бъде поведението на участниците и тяхната адаптивност спрямо новите условия. Изискванията на новата група млади купувачи, която се очертава все по-ясно, ще формират значима част от настроенията на пазара. Затова колкото по-гъвкава е реакцията на всички играчи, толкова по-активен и благоприятен за всички пазар ще имаме през 2020 г.“, допълни Гергана Тенекеджиева.