Наръчник за начинаещи: Как да започнете търговия с валути и да изберете подходящ форекс брокер през 2023г.?

Търговията с валути става все по-популярен метод за увеличаване на приходите и през 2023г. всеки 5-ти човек поне веднъж е продавал или купувал валути с цел печалба. Въпреки че да купиш актив на една цена и да го продадеш на по-скъпа звучи като лесни пари, всъщност търговията с валути е сложен процес и не всеки може да увеличи инвестициите си, ако не знае какво прави.

За да внесем повече информираност сред начинаещите в тази сфера, сме подготвили този наръчник, в който ще откриете подробна информация за търгуването с валути, къде можете да сравните форекс брокери и на какво е важно да обърнете внимание.

Какво е валутна търговия?

 

Форекс търговията е процес на обмяна на една валута за друга, известен като покупка или продажба на валутни двойки въз основа на преобладаващите обменни курсове на валутния пазар. Форекс пазарът е най-големият световен пазар, като средно на ден се търгуват близо 6,59 трилиона долара в различни валути.

 

Какво е форекс брокер?

 

Когато търгувате с чуждестранни валути, използването на форекс брокер (известен също като брокер за валутна търговия) ви е необходим, за да извършвате сделките си. За да се осъществи процесът, вие купувате или продавате във валутни двойки, като например „EUR/USD“ (евро/щатски долар), откривате сметка, депозирате средства, след което използвате търговската платформа на брокера, за да увеличите приходите си. Форекс пазарите са отворени 24 часа в денонощието, пет дни в седмицата, което ви позволява да търгувате във всеки един удобен момент.

Всички най-добри форекс брокери за начинаещи споделят три основни качества:

 

  • Първото и най-важно качество е репутацията на брокера като добре регулирана марка с високо доверие.
  • Второто е предоставянето на удобна за потребителя уеб базирана платформа с балансирано разнообразие от образователни ресурси.
  • Трето е достъпът до качествени и приложими пазарни проучвания.

 

Най-добрите форекс брокери за начинаещи

 

Ето обобщение на най-добрите форекс брокери през 2023г. за начинаещи валутни търговци:

 

  • IG – Подходяща за обучение с високо ниво на достоверност
  • AvaTrade – Отлични образователни ресурси
  • com – Иновативно образователно приложение
  • eToro – Най-добрата платформа за търговия с копиране на активност от друг потребител
  • Plus500 – Много лесна употреба
  • CMC Markets – Най-добрата платформа за уеб търговия
  • XTB – Страхотни изследвания и обучителни ресурси

 

Експертни съвети за начинаещи валутни търговци

 

Образователно съдържание: Много форекс образователни компании таксуват услугите си, но нашето проучване установи, че някои от най-добрите обучителни ресурси се предлагат директно от самите онлайн форекс брокери. Въпреки това имате предвид, че не всички брокери предлагат изчерпателни и достоверни образователни материали.

 

Брокерите предлагат допълнителни предимства: Работата с доверен и регулиран онлайн брокер ви дава допълнителното предимство, което ви позволява да се свържете с техния екип и да се консултирате със специалист по търговия. Разговорът с някого от отдела за търговия може да помогне на начинаещите да намерят отговори на общи въпроси, но имайте предвид, че брокерите не могат да ви дадат съвет или препоръки какво да купите или продадете.

 

Лесна употреба: Софтуерът за търговия може да варира по качество при различните брокери и някои платформи могат да бъдат много по-сложни за употреба от други, особено ако имате ограничен опит във валутната търговия. В началото е препоръчително да се придържате към платформите с по-лесен интерфейс.