Онлайн кредит – новият хит сред кредитите

В днешни дни потреблението все повече се увеличава. На пазара се появяват различни нови продукти и услуги, а рекламите са буквално навсякъде. Потребителите купуват все повече и повече и искат да имат всичко на момента. По тази причина се появиха и толкова много кредитни институции, които предлагат пари на заем. Да вземете заем може да бъде добро или пък лошо решение. Това зависи от потребителя, както и от ситуацията. С дигитализирането на всички процеси се появи и финансов продукт, който да улесни потребителите. Това е така нареченият онлайн кредит.

Онлайн кредит – бърз, лесен, практичен

Предимно фирмите за бързи кредити предлагат онлайн заеми. Този вид заеми са същите като тези в офис. Единствената разлика е, че процесите кандидатстване и одобрение се случват онлайн. При стандартните бързи заеми, за да кандидатствате, е нужно да посетите офис на фирмата. При кандидатстването за онлайн кредит посещавате уеб страницата на кредитора или сваляте приложение на вашия смартфон. Нужно е да въведете данните си в посочените полета. Също така е важно да имате активен имейл адрес. Всички документи, които трябва да ви бъдат предоставени, обикновено се изпращат по имейл и затова той е задължителен. Информация за одобрението се получава или в уеб страницата на кредитора, или на имейл, или чрез телефонно обаждане от оператор.

Едно от основните предимства на онлайн заемите е, че те ни спестяват време. Много от нас са натоварени и нямат време да обикалят финансовите институции. С продукта онлайн кредит можете да кандидатствате от мобилното си устройство само за няколко минути. Вероятно ще трябва да снимате личната си карта, както и да си направите дистанционна идентификация. Тук е момента да отбележим, че ще ви е нужно устройство, с което да можете да си направите снимка(селфи). С тази снимка финансовата институция ще удостовери самоличността ви.

Как да изберете финансова институция?

Имайте предвид, че не всяка фирма за кредити предлага онлайн кредит. Част от институциите имат само физически офиси. За да изберете най-подходящата институция е нужно да си направите проучване. Ето какво е нужно да проверите:

  • Надеждна ли е фирмата?
  • Уверете се, че фирмата, от която искате да вземете кредит е с добра репутация. Съветваме ви да вземате пари на заем само от оторизирани финансови институции.
  • Каква е лихвата по заема? Проверете лихвения процент на различните фирми.
  • Има ли допълнителни такси? Почти всяка кредитна фирма налага допълнителни такси. Попитайте какви са и преценете до колко ще повлияят на крайната цена на кредита.
  • Изисква ли се поръчител? Част от кредитните компании изискват поръчител, банкова гаранция или лице за контакт от клиентите си. Разберете дали се изисква специално лице или не.

Какви документи трябва да ви бъдат предоставени?

Независимо от дистанционния характер на сделката, законите в страната ни изискват определени документи да бъдат предоставени от кредитната компания и подписани от потребителя. Всяка уважавана компания стриктно спазва законовите изисквания. Това са основните видове документи, които ще ви бъдат предоставени:

  1. СЕФ (стандартен европейски формуляр)
  2. Договор за кредит
  3. Декларация за защита на личните данни
  4. Погасителен план
  5. Общи условия

Независимо, че процесът по вземане на онлайн кредит е бърз и лесен е нужно да се отнасяме отговорно към него. Бъдете коректни към фирмата кредитор, за да се възползвате от още по-изгодни заеми в бъдеще.