Покупка на сребърни бижута като инвестиция

сребърен комплект с черни камъни

Хората търгуват с благородни метали от векове. Още през XVII век се е търгувало със сребро и злато. Специалистите от Somaha.bg припомнят, че днес инвестицията в златни или сребърни бижута, както и сребърни инвестиционни кюлчета са стабилни вложения, чиято цена поддържа добро ниво, независимо от сътресенията на стоковите пазари. Добър икономически ход е да се инвестира в благородни метали, когато хартиените валути се обезценяват. Нека обаче да видим винаги ли е така и от какво зависи цената на среброто и сребърните бижута.

Флуктуации в цените на среброто. Какво прави среброто привлекателна инвестиция?

Цената на сребърните бижута е пряко свързана с цената на среброто. Както всички други цени, така и тази се определя от съотношението между търсене и предлагане. Всички благородни метали, включително и среброто, са ограничени ресурси, чиято цена е невъзможно да стане 0, защото добивът им е ограничен, а търсенето – високо.

Финансистите наричат тяхната стойност независима и това до голяма степен ги прави примамливи стоки, в които да се инвестира, когато валутите са нестабилни. Нещо повече, финансистите дори са стигнали до заключение, че ако светът е изправен пред инфлация или пред сериозно намаляване на лихвите по депозитите, цената на сребърните бижута или сребърни инвестиционни активи се покачва бързо.

Това означава, че ако днес вземете решение да вложите спестяванията си в сребърни бижута или сребърни инвестиционни кюлчета, ще ги защитите от обезценяване в дългосрочен план. Тук обаче има и една особеност – трябва да следите внимателно колебанията при цената на среброто. Запознатите от вас знаят, че тя се променя по-често и с по-големи разлики от цената на останалите благородни метали, заради това е и подходяща за дългосрочни инвестиции с цел застраховка срещу обезценяване, но и за краткосрочни инвестиции с цел бърза печалба. Другите метали, като златото например, са по-сигурна инвестиция за дългосрочен план, но не и за краткосрочен. Причината се крие в по-бавните промени на цената му, както и във факта, че притежава по-малки амплитуди на промяна.

мъжка сребърна гривна

Среброто е предпочитано за инвестиция и защото е достъпно. Това е изключително важно, когато не разполагате с голяма сума спестявания, но все пак искате да я вложите в някаква инвестиция. Можете дори да се сдобиете с няколко сребърни бижута, а не само с едно. Малко по-долу ще разгледаме и причините защо да го направите именно в сребърни бижута или в сребърни монети.

Какви са разликите между инвестирането в сребърни бижута и закупуването на сребърни монети или кюлчета?

Ако инвестирате в сребърни бижута и монети, то трябва да знаете, че те могат да се продадат на цена, която е по-висока от тази на среброто, вложено в тях. Причината се крие в тяхната инвестиционна стойност, която не е обвързана само с благородния метал, ами и с пазарната им оценка. Колкото по-висока е пазарната оценка на бижуто и на монетата, толкова за по-голяма сума можете да ги продадете, когато решите да го направите. Това ще превърне вложените ви пари в добре пресметната финансова инвестиция, от която сте спечелили някаква сума. А кой не иска да изкара допълнителни средства и то от инвестициите си.

Да не забравяме, че при бижутата цената може да се оскъпи и от добавените скъпоценни и полускъпоценни камъни. При сребърните кюлчета, инвестиционната стойност се определя само от теглото им. Колкото по-голямо е и повече тежи едно кюлче, толкова по-висока е стойността му. При кюлчетата сребро няма допълнителна пазарна оценка. Ако сте решили да купувате кюлче, то задължително трябва да проверите пробата на среброто, от което е изработено, защото по нея ще се определи цената му.

Най-добрите места за закупуване на качествени сребърни бижута или монети като инвестиция

Можете да се сдобиете със сребърни бижута или монети за инвестиционна цел от всяка една бижутерия, която предлага такива. Важно е да търсите висока проба сребро и нисък марж на надценка, за да ви бъде финансово изгодно вложението.

Освен това, можете да поръчате и онлайн от сайтовете на бижутериите. Важно е обаче да имате доверие на бижутерията и на магазина, за да не се притеснявате за качеството на бижуто. Независимо каква е причината да искате да притежавате сребърно бижу, винаги избирайте качественото сребро, както и магазин с достатъчно история и авторитет. Само така, вложената инвестиция ще е оправдана. Ако не сте убедени в авторитета на мястото, откъдето сте решили да пазарувате, то по-добре не рискувайте. Всяка бижутерия, която е от достатъчно време на пазара, притежава десетки отзиви онлайн, както и присъства в редица публикации. В случай че не откривате такива, то е най-добре да се спрете на друго място откъдето да купите вашето инвестиционно сребърно бижу.

Ако сте избрали да се сдобиете със сребърна монета, то е напълно възможно да откриете подходяща за вас и в банката, която използвате най-често. Попитайте ги и те ще ви покажат какво предлагат. Имайте предвид обаче, че сребърната монета не можете да се носи като бижу. Колкото и малък недостатък да е това, за много хора е напълно достатъчен, за да изберат не монета, а сребърно бижу с инвестиционна цел и да го използват за аксесоар от време на време.

Цената на сребърното бижу не се намаля с много, ако то бъде носено. Разбира се, трябва да полагате грижи за него, точно така както за всяко друго сребърно бижу. Ако е с добавени скъпоценни или полускъпоценни камъни, тях и техните легла също трябва да се почистват редовно. Изобщо, сдобивайки се с чифт сребърни обеци или пък красиво сребърно колие, то можете да постигнете две цели – да притежавате красиво бижу и в същото време да запазите спестяванията си не обезценени, дори и във времена на висока инфлация. Това е и основната причина, поради която ще ви посъветваме да изберете точно сребърно бижу, ако искате да инвестирате в благородни метали.