Топ 4 тенденции при вендинг автоматите

Ако проследим развитието на вендинг машините,  ще се убедим, че се появяват в резултат на трансформиращите се трудоемки индустриални структури в технологично развиващото се общество. Мащабното производство и потребление и промените в моделите за продажби имат нужда от нови канали за достигане до потребителя.

Изискващи по-малко необходим ресурс и заемащи по-малко място, 24-часовите вендинг машини на самообслужване спестяват труд и са добро решение за бързо и удобно задоволяване на потребностите на хората.

Тъй като автоматизацията е една неудържима тенденция, а развитието на информационните технологии създават нови възможности за рационализация, вендинг машините стават все по-енергоспестяващи и многофункционални. Производителите им предлагат иновативни инженерни решения, за да ги превърнат в интелигентни „продавачи”.

Във вендинг индустрията винаги има нещо, което се променя и развива, подобно на всяка друга индустрия. 

Ето топ 4 тенденции при вендинг автоматите:

Интерактивни автомати за инструменти и импланти 

Xenco Medical, производител на хирургически импланти, пуска първите вендинг машини за инструменти и импланти за гръбначна хирургия, предназначени за еднократна употреба. Автоматите са с активиран Wi-Fi и използват усъвършенствана система, която посредством асансьор извлича всеки стерилно опакован продукт, преди да бъде разпределен за използване в хирургията. Като си взаимодействат с голям сензорен интерфейс, потребителите могат да избират желания инструмент, а също и да изпращат сигнали в реално време до централата на компанията.

Машина за безплатна филтрирана вода

Гигантът Coca-Cola постоянно открива нови начини за разпределяне на напитките по удобен и устойчив начин, какъвто хората желаят, като едновременно с това намаляват отпадъците от опаковките.

Вендинг машината DASANI Pure Fill, първоначално тествана при студенти, осигурява възможност на потребителите да пълнят своите бутилки безплатно с филтрирана вода. По желание могат да добавят и аромати без калории  – на горски плодове, лайм и др. или газиране срещу малка такса.

Подобни машини са внедрени в университети, училища, предприятия и др. Всеки може да следи плащането чрез приложение на смартфон. Решението за автомат като DASANI Pure Fill е израз на стремежа на Coca-Cola Company да постигне своята глобална цел за свят без отпадъци.

Вендинг машини за хранително меню от закуска до вечеря

На все повече места по света вендинг машините продават не само пакетирана храна, а и я приготвят сами. Една от тях е машината на компанията Bake Xpress. Тя може да побере и охлади до 80 продукта. Всеки от тях е в кутия с баркод, който машината сканира. Когато клиентът направи поръчка, съответната кутия се затопля, в зависимост от вида на храната, с комбинация от микровълново, инфрачервено и конвекционно отопление, като това отнема най-много 3 мин.

Подобни машини като Bake Xpress Robot правят кроасани, пици, багети, сандвичи и др. Тенденцията е да могат да предоставят цялостно дневно меню – от кроасани сутрин и сандвичи на обяд до пица за вечеря. Храната е висококачествена и достъпна 24 часа. Монтирани в зони с висок трафик като университети, болници, летища и др., те ще могат да обслужват хора, които например през нощта искат нещо повече от чипс и сода.

Все по-интелигентни вендинг машини

Увеличаването на безконтактните плащания вече се наблюдава не само във физическите магазини, но и при използване на вендинг услуги. В световен план пандемията увеличава потреблението от вендинг машина и в същото време стимулира въвеждането на безконтактни покупки и безконтактно дигитално плащане.

Компанията Via Touch Media´s VICKI например предлага „виртуален асистент”, който отговаря на въпроси на купувачите относно продуктите в машината. Все повече производители на вендинг машини интегрират IoT устройство в платежната система, което помага на занимаващите се с вендинг бизнес да събират информация за клиентските потребителски навици, за ефикасността на даден артикул и др. данни, които да им помогнат да подобрят потребителското изживяване.

Интелигентните автомати на PepsiCo и др. имат големи HD дисплеи за възпроизвеждане на реклами, съобщения и др. информация. Потребителите могат да зареждат мобилните си устройства от машината, включвайки ги в специални електрически контакти и USB портове. Дори могат да играят на екрана и да спечелят чрез игра безплатна напитка.

Ако вендинг машината е оборудвана с IoT, това позволява на потребителя да си създаде клиентски профил, а на фирмите – да предоставят персонализирани услуги.

Вендинг индустрията претърпява непрекъсната трансформация, като използва новите технологии, за да бъде нещо повече от просто раздаване на продукти. Съвременните потребители очакват удобно и персонализирано пазаруване, затова се налагат все нови тенденции, извеждащи пазаруването от вендинг машина отвъд традиционното място за търговия на дребно.

След като вече можем да заплатим за вендинг услуга с кредитна карта, вендинг компаниите се ориентират и към нови тенденции за заплащане, което да става чрез разпознаване на лице, око или отпечатък на пръста. Все по-близо е бъдещето, в което машините ще могат да предлагат продукти според предпочитанията ни и дори да сготвят ястие, което да отговаря на нашето настроение. Дългият път на вендинг машините няма да спре до тук, крие още приятни изненади и не е далеч времето, когато ще ги разберем.