Как COVID-19 пандемията промени финансовите навици на потребителя?

Как COVID-19 пандемията промени финансовите навици на потребителя?

Разразилата се COVID-19 пандемия е едно от най-сериозните предизвикателства в световен мащаб, с които човечеството се е сблъсквало в последните години. Правителствата се заеха да налагат различни мерки, с които да ограничат разпространението на заразата. Всичко това безспорно доведе до съществени промени в начина на живот, които по всичко личи, че ще се запазят дори и след падането на официалните забрани, въведени във връзка с коронавируса. По всяка вероятност, новите тенденции в потребителските навици ще изискат от бизнесите също да се променят и приспособят към новите условия. В тази статия ще обърнем внимание на някои важни тенденции, на които ставаме свидетели в тази кризисна ситуация.

Как се промени пазаруването?

Създалата се извънредна ситуация промени драстично начина, по който потребителите са свикнали да пазаруват. На първо място, една от големите промени е, че хората започнаха да се запасяват с храна и продукти от първа необходимост, за да ограничат посещението на места, където се струпват много хора.

Що се отнася до физическите магазини и други търговски обекти, там където те са отворени, посещението им е намалено. Основната причина е, че  Хората се боят за здравето си и това на техните близки. Макар че търговците спазват стриктни предписания, за да осигурят безопасността на своите клиенти, една немалка част от хората остават недоверчиви.

Данните показват и още по-голям ръст на покупките, направени онлайн. Този начин е далеч по-удобен и безопасен, затова и хората се насочват към него. Онлайн магазините, които успяха бързо да се адаптират към ситуацията и да предложат специални оферти на клиентите си, успяха да генерират повече поръчки и дори да излязат на печалба.

В това число се включва и онлайн доставка на хранителни стоки – услуга, която също бележи значителен ръст. Много големи вериги влязоха в партньорство с различни платформи за доставка, за да могат да осигурят на клиентите си по-широки възможности за достъп до техните продукти, без да се налага да напускат домовете си.  Част от тях въведоха и доставка без физически контакт с куриера, което да даде допълнителна сигурност на потребителите и да намали рисковете от евентуално предаване на болестта.

Онлайн плащанията се увеличават

Плащането кеш остана на заден план. Не само заради удобството на картите и електронните портфейли, но и поради съображения за сигурност, тъй като обмяната на банкноти може да представлява потенциална опасност за предаването на заболяването.

В България, където наложеният платеж е сред най-предпочитаните методи за плащане, се наблюдава ръст на онлайн плащанията. Това е сигнал за бизнесите, че трябва да предоставят на потребителите повече и разнообразни методи на плащане в онлайн магазините, ако все още не са го направили.

Хората стават все по-загрижени за здравето си

Съвсем логично във времена на пандемия, потребителите стават все по-загрижени за здравето си. Огромният новинарски поток от информация, свързан с COVID-19, води до високи нива на тревога. Реакцията на потребителите при това положение, освен да останат вкъщи, е насочена и към покупката на повече лекарствени продукти, имуностимулиращи добавки, витамини и т.н. Също така се е увеличило търсенето на средства за лична хигиена и почистващи препарати.

Не е учудващо, че при това положение, хората поставят собствено си  здраве и финансова стабилност на първо място и изместват потреблението в тази посока, отказвайки се от продукти, които не са от първа необходимост.

Хората прекарват повече време вкъщи

Пандемията и затворените бизнеси доведоха до увеличаване нивата на безработица. Освен това, много компании позволиха на служителите си да работят от вкъщи. Така голяма част от хората се оказаха затворени в домовете си, търсейки нови  хобита и активности  – включително ремонти и освежаване на жилището. В този ред на мисли, бизнесите могат да помислят за предложения, с които да помогнат на хората да се забавят от вкъщи, да създадат повече домашен уют или да открият нови хобита.

Всички тенденции, на които ставаме свидетели, със сигурност ще променят начина на живот, какъвто сме свикнали да водим до този момент. За собствениците на бизнеси това е изпитание, което изисква от тях да променят стратегиите си и да се адаптират към новите потребителски навици.